top of page

Mit tegyen ágyi poloska fertőzés esetén?

Ne essen pánikba! Gyakori hiba,hogy első ijedtségükben,  kidobják az ágyat és az ágyneműket. Azon kívül, hogy ez felesleges (az ágyi poloskák nem csak az ágyban vannak), a társasház többi lakójára is rászabadíthatják a vérszívókat. Amennyiben nem biztosak benne, hogy mivel állnak szemben, próbálják meg felkutatni a búvóhelyeiken a poloskákat. Jellemzően az ágy és környéke érintett, olyan réseket és repedéseket kell keresni, ahová egy almamag szűken beférne, mivel a rovar olyan búvóhelyeket részesít előnyben, ahol a hasa és a háta is hozzáér valamihez. 
Ha bebizonyosodott a fertőzés, ne kezdjenek neki házi módszerekkel az irtásnak, keressenek fel szakembert, aki korrektül elvégzi a mentesítést. 
Az ágyneműhuzatok 60 Celsius fokon történő mosása az irtás napján esedékes, a terület általunk történt felmérése után.
Semmiféle előkészületet ne tegyenek megérkezésünkig, a további fertőzés-, illetve későbbi visszafertőződés elkerülése végett.

Ágyi poloska felkutatása

Mi mit teszünk az ágyi poloskák
ellen?

Megbizonyosodunk róla, hogy valóban ágyi poloska csipés okozza-e a viszketést. Amennyiben ez beigazolódik, előkészítjük a területet, a kárpitos bútorokat amennyire lehet, sérülés nélkül szétszereljük, hogy minél több búvóhelyhez hozzáférjünk. A falvédőket leszereljük, az elektromos szerelvények környékét szabaddá tesszük, az érzékeny elektronikai eszközöket biztonságba helyezzük. A terráriumokat, akváriumokat eltávolítjuk a kezelt helyiségből, ha ez nem lehetséges, fedjük és szigeteljük. Ha megbizonyosodtunk róla, hogy csak az ágyi poloskákban teszünk kárt, végigpermetezzük az összes potenciális búvóhelyet egy hosszú hatástartósságot biztosító szelektív hatású rovarirtó szerrel, mely melegvérű élőlényekre a felhasznált dózisban nem jelent veszélyt. Ezt követően egy hidegködképzésnek nevezett eljárással légtérkezelést végzünk, hogy azokra a helyekre is kerüljön irtószer, ahova a permetező nem ér el. Ennek az eljárásnak a fő funkciója az, hogy az ágyi poloskákat irritálja, menekülésre késztesse, ezáltal érintkezzenek a frissen létrehozott méregmezővel.
A behatási idő letelte után egy alapos szellőztetés szükséges, mely után biztonságosan használható a lakás.

Ágyi poloska permetezés
bottom of page